KUERSETİN (QUERCETİN) VE SPORCU BESLENMESİ

Kuersetin Nedir?

Polifenollerden en güçlü antioksidana sahip olan flvonoidlerden biridir. Birçok bitki kaynaklı gıdada olduğu için çoğu insanın diyetinde bulunur. En yaygın flavonoidlerden biri olan kuersetin anti-inflamatuar, antipatojenik, antioksidatif ve bağışıklık sistemini güçlendirici gibi birçok etkisi görülmüştür.



Kuersetin Kaynakları Nelerdir?

Elma, kuşkonmaz, çilek, brokoli, kiraz, kırmızı şarap, böğürtlen, ahududu, yeşil biberler, yaban mersini, greyfurt, soğan, bezelye, marul, domates, siyah çay, çeşitli meyve suları, yeşil yapraklı sebzeler iyi birer kuersetin kaynağıdır.



Kuersetinin Görevleri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminde histaminin açığa çıkması engeller. Metabolizmayı hızlandırır böylece vücudumuzdaki yağ yakımını artırır. Detoksifikasyon süreçlerini olumlu etkiler. Kuersetin tıpkı kafein gibi performans arttırımını sağlar.



Önerilen Alım Dozu Ne Kadardır?

Besinlerle alınan kuersetinlerin miktarı günlük 5-40 mg arasında değişiklik göstermektedir. Günlük takviye olarak 500 mg kuersetin kullanılmaktardır fakat bazıları 1000 mg kadar çıkabilmektedir. Uzun süre günde 1000 mg gibi yüksek dozda tükeldiğinde mide   bulantısı, karıncalanma hissi ve baş ağrısı görülebilir. En uygun dozu bir uzman yardımıyla tüketebiliriz



Kuersetinin Faydaları Nelerdir?

Enflamasyonu azaltır. Alerji semptomlarını hafifletir. Kötü kolesterolü düşürür. Kan şekerini düzenler. Kardiyovasküler hastalık riskini düşürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Enfeksiyonları önler. Fiziksel performansı arttırır. Nörodejenerasyonu önler.



Kuersetinin Performansa Etkisi Nelerdir?

Egzersiz yoğunluğuyla kaslarda oluşan oksidatif strese karşı da önemli rol oynar. Kuersetinin antioksidan özelliğinden dolayı kas hasarı en aza indirgenirken, diğer yandan bir sonraki antrenman için toparlanmayı hızlandırmaktadır. İn vivo deneylerinde kuersetinin dayanıklılık gerektiren egzersiz performansını artırdığını görülmektedir. Antioksidan uygulama diyetlerinde, kaslardaki hasarı azaltarak egzersiz performansını geliştirdiği saptanmıştır. Böylece egzersiz sırasında oluşan artmış reaktif oksijen türlerini, akut olumsuzlukları ve yorucu etkilerini kısıtlamaktadır. Bir başka çalışmada, kuersetinin fare karaciğerleri için yoğun spor kaynaklı inflamatuar hasara karşı koruma sağladığı görülmüştür.

Uzun süre düzenli olarak uygulanan direnç egzersizlerinin de aerobik egzersizler gibi antioksidan enzimlerin seviyesini arttırdığı, lipit peroksidayon ve oksidatif stres seviyesini azalttığı tespit edilmiştir. Daha önce de belirtildiği gibi, in vitro ve hayvan çalışmaları kuersetinin atletik performans, kas hasarı, kanser vb. üzerinde olumlu etkileri olduğunu öne sürsülsede, yararları ve yan etkilerinin tam anlaşılabilmesi için insanlar üzerinde daha fazla çalışmalar yapıması  gereklidir



Uzm.Dyt. Mestan ÇİLEKÇİ

Stj.Dyt. Ayça TAHTAOĞLU

Prev PostSODYUM BİKARBONAT
Next PostSPORCULARDA BETA-HİDROKSİ-BETA-METİLBÜTİRAT (HMB)